Et bombefly, opsat hår og New Wave. Cocktialen B-52 har flere referencer - og endda en afstikker til Nicklas Bendtner.

Foto Bo Nygaard Larsen
Skru op for LP-musikken, drej gashåndtaget helt i bund og rejs tilbage til 80erne. Hver uge blogger jeg om drinks og cocktails for Falkensten Vin i Frederikssund. I efteråret 2020 med et tema om ikoniske cocktails, som vi husker dem fra 80erne - dog i en kraftig opgradering.
Lige dele Kahlúa, Baileys og Grand Marnier. Nemmere bliver det næsten ikke at mixe en cocktail
Ædruelige sandheder, skrøbelige skrøner og fake news. Cocktailens historie kan lidt af hvert, og her er B-52 ingen undtagelse. For som med mange andre cocktails gemmer den ægte sandhed sig et sted bag de duggede spirituståger – måske for evigt, måske kun til den dag, en eller anden kan fremlægge den afgørende dåbsattest.
Men indtil da må vi gætte på og gisne om det, vi nu skønner bedst, og i tilfældet B-52 florerer der tre historier om ophavet.

Foto Bo Nygaard Larsen
Malibu Pier
Den første henviser til den ikoniske Malibu Pier i Californien fra 1905. Her lå Alice’s Restaurant, og kilder hævder, at cocktailen blev opfundet her engang i 60erne. Det må dog bero på en misforståelse eller erindringsforskydelse, da Alice’s først slog dørene op i 1972 - og lukkede dem igen i 1995.
Men før Alice’s lå på samme sted andre restauranter som først Malibu Sports Club Restaurant fra 1966 og derefter The Malibu Pier Club. Måske det var her, at B-52 blev opfundet, og Alice’s så blot videreførte den på menukortet.
Cocktailen blev opkaldt efter det langtrækkende bombefly, der siden 1955 har været en tro væbner US Air Force. Fra flyet bliver bomberne smidt med samme præcision, som cocktailens tre lag skal lægges i, og det øverste orange lag leder tankerne hen på flyet, der letter.
Banff Springs
Den anden historie fører os nordøst til det nok så kendte og luksuriøse Fairmont Banff Springs Hotel i Alberta, Canada. I 1970erne havde chefbartenderen Peter Fich en vane med at opkalde nye cocktails efter kunstnere, han satte pris på, og i 1977 opkaldt han så denne opskrift efter det amerikanske new wave-band The B-52’s – dem med Rock Lobster og Love Shack.
En af de første, der smagte den cremede og karmelagtige cocktail, var George Tidball. Seks år tidligere havde grundlagt steakkæden The Keg'n Cleaver, i dag The Keg Steakhouse + Bar, og han blev så begejstret, at han straks satte den på menukortet på kædens restaurant i Calgary.
Det er ikke utænkeligt, at Peter Fich var begejstret for den farverige og funky musik i The B-52’s. Men bandet blev først grundlagt i 1976, og i de første år var de ukendte og spillede på de ganske små klubscener, særligt i New York. Først i 1979 brød de igennem og skabte gennem hele 80erne fest og farver, hvor end de kom hen. Det opsatte hår
Men der er så mange lag i denne cocktails historie og inspirationskilde, at de lapper ind over hinanden. B-52 er ikke kun et bombefly eller et band. Det er også en hårstil, den såkaldte Beehive, hvor håret håret bliver sat op i en kubeformet spids, så det ligner næsen på bombeflyet.
Og netop sådanne frisurer blev bandets to kvindelige medlemmer, Kate Pierson og Cindy Wilson, kendte for.
New York
Den tredje indgang til cocktailen ligger i New York. Her skulle bartenderen Adam Honigman engang i slut 70erne eller startfirserne have opfundet den på den nu lukkede Maxwell’s Plum Bar. Den historie er den mindst omtalte, men det gør den ikke mindre rigtig end de to andre.
En fantastisk smag
Men uanset hvad smager B-52 fantastisk. Dens lidt tykke konsistens gør, at den bedst egner sig til at drikke alene, ja, den er som en dessert i sig selv. Ellers lad den gå med lidt vaniljeis. Og ja, den er let at lave. Især hvis du gør dig lidt umage, for det med lagene kan godt drille. Når man arbejder med lag i en cocktail, er det afgørende, at den tungeste væske bliver hældt i først, så de ikke falder igennem de lettere væsker og ødelægger farvespillet. Her skal Kahlúa i først, dernæst Baileys og til sidst Grand Marnier. Kahlúa hælder du i normalt, men Baileys og Grand Marnier hælder du i glasset via bagsiden af en teske. På den måde bliver vægten og indholdet jævnt fordelt.
Drik den uden is, men kommer flaskerne direkte fra køleskabet – og det gør de, hvis de allerede er åbnet – bliver den en tand mere frisk.
Historien om Bendtner
Mens du skåler med dine gæster, kan du lige drible endnu en sandhed, skrøne eller fake news ind i samtalen. I august 2009 skiftede Nicklas Bendtner trøjenummer i Arsenal fra 26 til 52. Det gav ham straks kælenavnet B-52 med henvisning til et bombefly, der bankede kuglerne ind i nettet. Senere blev trøjenummeret mere synonymt med cocktailen og hans meritter uden for banen, så han fire år senere skiftede til nummer 23.
Dog nåede flyet og cocktailen at smelte sammen i en skøn forening. Da Bendtner i en kamp mod Liverpool i Carling League Cup den 28. oktober lavede sejrsmålet til 2-1, støvsugede Arsenals fans efterfølgende barerne i det nordøstlige London for B-52. Kendere hævder, at det lige præcis var det mål lavet af det rygnummer, der banede vejen for cocktailens europæiske gennembrud.
Og musikken? Ja, det er naturligvis The B-52’s med deres monsterhit fra 1989, Love Shacks.
Det skal du bruge
1 del Kahlúa
1 del Baileys
1 del Grand Marnier
Glas
Et shotglas
Sådan gør du
Byg shottet op i lag – først Kahlúa
Hold så bagsiden af en ske nedad i glasset og hæld forsigtigt Baileys på
Gør det samme med Grand Marnier