BLUE LAGOON
Updated: Oct 27, 2020
Det er blåt i blåt, det er en tur tilbage til 80erne, og det er cocktailen Blue Lagoon.

Foto Bo Nygaard Larsen
Vodka Grey Goose Curaçao Giffard Blue Curaçao Sodavand Faxe Kondi Garnish Maraschino-kirsebær Glas Melodia, Lyngby Glas
Skru op for LP-musikken, drej gashåndtaget helt i bund og rejs tilbage til 80erne. Hver uge blogger jeg om drinks og cocktails for Falkensten Vin i Frederikssund. I efteråret 2020 med et tema om ikoniske cocktails, som vi husker dem fra 80erne - dog i en kraftig opgradering.
Blåt er ikke bare blåt, det er også godt. For mig rimer blå på firserne med Blå Mandag, Mænd i Blåt med Carsten Bo og blå cocktails. Den mest kendte og ikoniske er Blue Lagoon, der på dansk også går under navnet Isbjørn – vel på grund af den krystalklare isterning, der stikker op af det blå vand …
Farven er både fantastisk og fake. Den stammer fra likøren Blå Curaçao, der er destilleret på appelsiner, hvorefter den blå farve bliver tilsat.
Farven er både fantastisk og fake. Den stammer fra likøren Blå Curaçao, der er destilleret på appelsiner, hvorefter den blå farve bliver tilsat. Likøren er oprindeligt fra den caribiske ø-stat Curaçao, hvor den første flaske, lavet på den lokale Laraha-appelsin, blev produceret i 1896. Senere var Bols det første firma til at tilføre den blå farve, hvorefter andre firmaer, som i denne opskrift franske Giffard, fulgte efter. Likørens tydelige smag af citrus gør den mere all round, end man skulle tro, og den egner sig derfor til en lang række cocktails.
Ældre end 80erne
Blue Lagoon, det foretrækker jeg at kalde den, kan mere end at lede tankerne hen på en ubekymret sommerdag omkring det caribiske hav – eller i Kulhuse. Cocktailen trækker også godt og grundigt på den moderne historie og viser, hvordan cocktails kan inspirere hinanden. Det er en udbredt opfattelse, at den blev udviklet i 1972 af Andy MacElhone, søn af den legendariske bartender Harry MacElhone, på Harry’s New York Bar i Paris. Sandsynligvis har han luret på de andre blå cocktails, som også indeholder Blå Curaçao. Det gælder ikke mindst Blue Hawaii, som Harry Yee introducerede i 1957 på Hawaiian Village Hotel i Waikiki.

Foto Bo Nygaard Larsen
Cocktailen og filmen
Dermed kan vi også punktere den myte, at Blue Lagoon er opkaldt efter 1980-filmen The Blue Lagoon med Brooke Shields og Christopher Atkins i hovedrollerne. Cocktailen og filmen har intet med hinanden at gøre – bortset fra det tematiske om at lære at blive voksen og prøve de nye muligheder af, som puberteten åbner op for. Det er heller ikke usandsynligt, at filmens voldsomme popularitet har givet cocktailen det boost, der får mange til at forbinde den med netop 80erne.
Ren velsmag
Blue Lagoon er en velsmagende cocktail, den har sit udseende med sig, og så er den så let at lave, at der ikke er nogle undskyldninger for ikke give den et skud og gå tilbage af den der Memory Lane. Især ikke, hvis du ofrer lidt ekstra på din vodka. Jeg har flere gange brugt den franske vodka Grey Goose, der har en rund og afbalanceret smag. Den er fortrinlig i en Blue Lagoon, ligesom den ikke har skuffet i de andre cocktails, jeg har brugt den i. Med den har du virkelig en cocktailven for livet – eller i hvert fald til flasken er tom.
I den originale opskrift bliver der brugt Sprite. Jeg bruger her Faxe Kondi, fordi det var det, supermarkedet havde. I min optik kan det være hip som hap – siger jeg velvidende, at der er entusiaster, der nøje skelner mellem Sprite, 7-Up og Faxe Kondi. Det må slet og ret komme an på den enkeltes smag og præferencer.
Verdens bedste kirsebær
Som garnish – altså det, vi kommer i – ligger det lige for at bruge en skive appelsin, der matcher smagen fra Blå Curaçao. Men appelsin kan vi altid få, så jeg vil hellere præsentere jer for en garnish, der også går godt i den blå lagune, Maraschinokirsebær fra det italienske familiefirma Luxardo. Ja, dem med kirsebærlikøren i bastflaske. Kirsebærrene sælges glasvis, hvor de ligger i en siruplage. Det gør, at de fastholder deres sødhed, og netop det forhold gør bærret velegnet i en Blue Lagoon.
»Vi har det,« sang Mænd i Blåt i 1984. Og det er lige, hvad vi har. Skål.
Hvad
1 del vodka, Grey Goose
1 del Giffard Blue Curaçao
4 dele Faxe Kondi
Isterninger Maraschinokirsebær
Hvordan
Fyld et highballglas med isterninger
Hæld vodkaen i, derpå Curaçao
Tilsæt danskvand og eventuelt en isterning mere Pynt med kirsebærrene
Lad være med at omrøre din cocktail. Hvis du lade den være, fastholder du det smukke farvespil med en mørkere bund og en lysere top.
Glas
Melodia, Lyngby Glas