top of page

CHRISTIAN WENDELBOE: DANSK GIN ER MIT PASSIONSPROJEKT

Det er ikke meget, han ikke ved om dansk gin. I 2017 skrev Christian Wendelboe bogen »Danske gin og ginmagere«. Han dyrker stadig sin store passion, som han er fortæller mere om.

Christian Wendelboe Foto Lind DNA


Navn Christian Wendelboe Fødeår 1993 Hjemby Risskov Ginrelation Tidligere ginmanager på Bar PLATA og forfatter til bogen Danske gin og ginmagere


Hvad bestod din seneste gin og tonic af? Nordic By Nature Hyldeblomst Gin med Fever-Tree Premium Indian Tonic, citronskal og blåbær.

Hvordan begyndte din passion for dansk gin? I gymnasiet skrev jeg i 2012 Studieretningsprojekt om Udbredelsen af alkohol i England 1690-1751, som primært handlede om The Gin Craze. To dage efter jeg var blevet student, rejste jeg til London og startede på European Bartender School, hvor min passion for gin virkelig blev tændt. Og da jeg senere arbejdede på et værtshus i Aarhus og fik fat i en flaske Geranium, tænkte jeg: Det her, det kan noget.

Hvad er det dansk gin kan? Bagmændene bag det meste danske gin tør at gøre noget nyt. De tør udfordre genren gin, både på smag og stil, og så kan dansk gin udmærke sig lige så godt som i lande, der har en meget længere og større historie med gin.


Jeg syntes, der var noget smukt i at hædre de danskere, som gjorde noget særligt for ginscenen og som turde lægge liv og sjæl i et produkt

Dansk gin kan vække vores lokale følelser og kan minde os om, at man ikke behøver bestille en gin fra et land flere tusinde kilometer væk, når man kan få noget der er lige så godt, end dog også bedre, i nærområdet. Dermed ikke sagt, at udenlandsk gin ikke kan noget – men dansk gin kan noget helt særligt.


Hvorfor skrev du bogen Danske gin og ginmagere? Det var helt klart et passionsprojekt. Jeg fik i mit job som ginmanager øje på, at alt for få kendte til dansk gin. Mange troede, at der kun var én dansk gin, hvor vi på daværende tidspunkt havde omkring 25 forskellige danske gin på hylderne på Bar PLATA.

Køb bogen her

Jeg syntes, der var noget smukt i at hædre de danskere, som gjorde noget særligt for ginscenen og som turde lægge liv og sjæl i et produkt, hvor mange danskere dengang kun kendte Gordon’s og Bombay Sapphire. Derfor håbede jeg på, at jeg med min viden kunne hjælpe danskere til at åbne op for de gin, som for mange praktisk talt kunne være destilleret i deres by. Desuden syntes jeg, det var lige så vigtigt, at fortælle om de danskere, som enten boede i udlandet eller ønskede at få produceret deres gin andets steds, for det var tydeligt, at det danske præg stadigvæk var en stor del af ginnen, selvom den blev produceret i Frankrig.

Du skrev bogen i 2017. Hvad er der sket på den danske ginscene siden? Der er sket vildt meget – og det gjorde der allerede dengang. To dage efter, bogen var kommet ud af trykken, mødte jeg en mand på vinfestivalen i Aarhus. Han fortalte om en dansk gin, jeg ikke kendte.


Da jeg udgav bogen, havde jeg modtaget to afslag om at være med i min bog, men ellers var jeg overbevist om, at jeg havde alle de daværende ginner med. I dag er der dobbelt (hvis ikke tredobbelt) som dengang. Dog findes størstedelen af de gin, som er beskrevet i bogen, stadig, og det vidner meget om deres smag og kvalitet, og det på trods af det boom, som er sket.


Danskerne har virkelig taget dansk gin til sig siden 2017, og producenterne bag dansk gin er også blevet bedre til at eksponere sig selv. Jeg brugte mange timer på at søge på Google, Instagram og Facebook efter ord, sætninger og hashtags for at kunne finde frem til så mange danske gin som muligt – og alligevel smuttede et par igennem nettet.


Jeg har en idé om, at de danske producenter i dag er klar over, at hvis de vil være blandt de kendte danske gin i dag, nu hvor der virkelig er kommet mange, så er de også nødt til at reklamere for sig selv og gøre sig synlige – for der er kommet mange om buddet.


I din bog er der også opskrifter på en række cocktails. Hvilke tre gincocktails vil du servere for dine gæster?

Jeg er stolt over alle de cocktails som er i bogen, hvor 98 procent af dem er kreeret af mig eller i samarbejde med en anden. Det var vildt spændende at arbejde så intenst med cocktails som skulle skræddersyes til specifikke gin. Skulle jeg vælge tre af mine egne kreationer, så må det blive Kick-Me-Down-Negroni, Midsommer Glas og Raphani Fionii. Men skulle det være klassiske gin-cocktails ville det nok være en Gin Old-Fashioned, Gimlet eller Gin & Chinotto. Men jeg ender for det meste med at servere Gin & Tonics, for det smager altid godt.Midsommer Glas Foto Lykke Rump


Hvis du endte på en forladt bar, hvilke fem flasker dansk gin vil du så tage med?

Først og fremmest ville det være svært at vælge. Men af dansk gin, og dermed produceret i Danmark, ville jeg nok tage:

1. En gin fra Njord Gin – alt gin de laver smager lækkert

2. Copenhagen Distillery Bay Leaf Gin – fordi den smager helt vildt godt!

3. Il Mio Gin – smager som Gin Mare, bare bedre

4. Cold Hawaii with Apple – skøn gin lagret på paradisæbler

5. Anholt Gin – fordi den smager fremragende og jeg er vild med deres »mindre pis, mere gin«-ideologi, selvom jeg også elsker de gin, som udfordrer.Opskrifter på cocktails

Kick-Me-Down-Negroni

2 cl SKAN DER BRONX High Proof 80% Gin

2 cl Campari

2 cl Amontillado sherry

1 cl Cointreau


Røres med is og serveres i et lowball glas med is. Pynt med appelsinskal.


Midsommer glas

4,5 cl Nordisk Gin

2 cl Fino Sherry

5 cl hyldeblomstlikør


Shakes med is og doublestrain i et isafkølet vinglas med æbleblomster som pynt.


Raphani Fionii

1 radise

1 cl sukkersirup

6 cl Fionia Gin

3 cl Cocchi Americano

2 cl grapefrugtsaft

2 dash Peychauds bitters


Skær radisen i mindre stykker og muddle den med sukkersiruppen i din shaker. Tilføj resten af ingredienserne og shake hårdt med is. Double strain mixet over i et isafkølet rocks-glas – gerne pyntet med radiseskiver.310 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page