top of page

DANIEL CAPION: SÅDAN SKABTE JEG MIN HELT EGEN GLØGG

Capionium hedder mærket. Det er gløgg, det er dansk, og så er det i en liga for sig selv. Op til julen 2020 er der produceret 12.000 flasker. Vi har talt med Daniel Capion, der har skabt den populære variant.

Foto Bo Nygaard Larsen


Der er gløgg, og så er der gløgg fra danske Capionium. Siden de første 900 flasker blev sendt på markedet i 2013, er det kun gået én vej med begejstringen og salget. I år er der således produceret 12.000 flasker, og manden bag, Daniel Capion, kalder da også væksten for imponerende.


»Det hele skyldes smagen. Jeg får hvert år mange positive tilkendegivelser fra kokke, sommeliers og forbrugere. Også fra dem, der ellers ikke kan lide gløgg. Det er fantastisk, for det viser, at man virkelig kan komme langt med en god opskrift, der er lavet på kvalitetsprodukter,« siger Daniel Capion.


Det svenske apotek

Eventyret begyndte i 1999. Daniel Capion var nyuddannet farmaceut og ville benytte adventstiden til at afholde et arrangement for familie og venner. Her serverede han blandt andet gløgg.


»Egentlig havde jeg ikke den store fidus til gløgg, ja, faktisk syntes jeg ikke, at det var særligt lækkert. Men gløgg hører med til julen, og da en studiekammerat gav mig en særlig opskrift, der stammede fra et apotek i Sverige, gik jeg i gang,« fortæller Daniel Capion.
Else, Maiken og Laura nyder et glas Capionium omkring bålet. Foto Bo Nygaard Larsen.


Det var godt det samme. Gæsterne var begejstrede, og Daniel Capion var med det samme klar over, at han havde ramt rigtigt.


»Ja, der var også lidt held med i det. Jeg kom til at lave en dum fortyndingsfejl, og da jeg ikke havde alle de ingredienser, der stod i opskriften, brugte jeg i stedet det, jeg nu havde. Det opdagede jeg først året efter, men der var fælden allerede klappet, så jeg ophøjede mine fejl til standard i opskriften. Så det var altså ikke resultatet af dyb gastronomisk indsigt og langvarig stræben efter den ultimative oplevelse,« siger Daniel Capion.


Capionium har en både stærk og fløjlsagtig smag, der antydningsvis er baseret på de traditionelle julekrydderier. Rødvinen, der ellers kendetegner gløgg, er her nedtonet til fordel for saft, portvin og ethanol.


»Og så består den af en hemmelighed eller to,« siger Daniel Capion med et smil – og forsætter:


»En af hemmelighederne er nu ikke så hemmelig. Jeg laver fortsat min gløgg i small batches, altså i et få antal flasker ad gangen. Det gør, at jeg bedre kan styre kvaliteten, så jeg kan få den smag, jeg ønsker.«

Drik gløgg til dessert

Der er gløgg, og så er der den gløgg, du kan drikke hele året. Det lyder umiddelbart ulogisk for en så sæsonbestemt og traditionsbunden vare, men ikke desto mindre er det tilfældet med Capionium. Den kan drikkes kold og ren i lighed med en dessertvin.


»Nogle år efter den første produktion begyndte jeg at få henvendelser fra folk, der havde drukket ældre versioner af Capionium. De fortalte, at den smagte noget anderledes - men rigtig godt. En kok skrev til mig, at han foretrak at servere en ældre version kold, for han syntes den var fabelagtig som dessertvin,« siger Daniel Capion.


Lige nu er han ved at lave en nærmere analyse af gløggens egenskaber for at blive klogere på, hvorfor den også er god kold.


»Men,« siger han i en slags foreløbig vurdering, »det skyldes nok, at de traditionelle julekrydderier er diskrete, og at lagringen skaber en virkelig smooth og afrundet smagsoplevelse.«


Det er en af grundene til, at han næste år lancerer en egentlig dessertvin – eller dessertgløgg. Den er lagret 12 måneder på fade.


»Det gør jeg blandt andet fordi, at der er kommet en stor efterspørgsel efter lige præcis det produkt,« siger Daniel Capion.Foto Bo Nygaard Larsen


Drik den rent – og uden rosiner

Capionium er på alle måder sin egen. Glem derfor alt om at tilsætte alverdens spiritusrester for lige at gøre den det bedre.


»Capionium smager som den skal, når den bliver opvarmet til 65 grader. Man kan i sagens natur gøre, hvad man vil, men jeg anbefaler den rene vare. Blandt andet fordi, der ikke er behov for at komme mere i, og så kan vi passende holde op med at se gløgg som vinens svar på romkuglen, hvor man netop blandt alt muligt i,« siger Daniel Capion.

Som fyld anbefaler han kun mandler – og ikke i gryden, men direkte i hvert glas.


»Rosiner fraråder jeg, da den forholdsvis store mængde portvin i gløggen bidrager med rigeligt rosinsmag og sødme. Mandlerne giver deriomod tekstur til dem, der vil tygge i noget, og en god smagskontrast til den søde, fyldige bund. Og visuelt tager det sig flot ud i et hvidvinsglas,« siger Daniel Capionium og fortsætter:


»Jeg håber at folk, opfatter Capionium som et seriøst bud på en gløgg, man rent faktisk har lyst til mere af.«Foto Bo Nygaard Larsen


Note Denne artikel er oprindeligt skrevet til Falkensten Vin, Frederikssund


918 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page