top of page

SMAGEN AF KYOTO

Updated: Oct 3, 2020

Japan har tradition for at producere spiritus fra den øverste hylde. Denne KI NO BI Kyoto Dry Gin, destilleret på sake, er ingen undtagelse

Foto Bo Nygaard Larsen



Hvad KI NO BI Kyoto Dry Gin Destilleri The Kyoto Distillery Land Japan Styrke 45 % Tonic Fever-Tree Premium Indian Tonic Water Glas Rocks, Zone Denmark Garnish Tørret blodappelsin, frugtskiver.dk Det hele ligger i historien, traditionen og kulturen. Trods stress og præstationspres har det japanske samfund en lethed og elegance i sig, der både kalder på fordybelsen og brugen af de fineste urter. Måske netop derfor har japanerne siden før Kristi fødsel produceret spiritus af fineste kvalitet, som selv kræsne ganer må bukke sig for. Det gælder ikke mindst sake, altså den kendte risbrændevin, men også på whiskyscenen har de japanske destillerier vist gode alternativer til fx de skotske mærker.

Den første japanske gin, Hermes Dry Gin, kom på markedet i 1936 - og forsvandt igen i 1980

Det er da heller ikke overraskende, at Japan har sin naturlige plads på ginkortet – og har haft længere, end man skulle tro. I 1936 sendte det store destilleri Suntury den første japanske gin, Hermes Dry Gin, på markedet. Det var samme firma, der i 1923 udsendte den første japanske whisky. Men hvor whiskyen blev en succes, kneb det mere med ginnen, der blev trukket tilbage i 1980.

Smagen af Kyoto Først i 2016 vendte japanerne tilbage. Det skete, da The Kyoto Distillery præsenterede deres KI NO BI Kyoto Dry Gin – landets første håndværksmæssige gin. Det satte gang i en udvikling, som Santury byggede videre på, da de i 2018 kom med Roku Gin. Siden fulgte flere destillerier, og i dag Japan suverænt det asiatiske land, der har flest gin på det europæiske marked.

Kyoto er Japans historiske by med masser af plads til både de dybeste og de mest luftige tanker. Det er, hvad KI NO BI udtrykker og smager af, fordi hovedparten af dens botanicals er hentet i og omkring Kyoto eller det øvrige Japan. Eneste undtagelse er enebærrene, der stammer fra Makedonien. Samlet set får vi 11 botanicals som enebær, den lokale citrusfrugt yuzu , bambus, grønne sanshôbær, hinokitræspåner, ingefær og den grønne Gyokuro-te. Ginnens base er, selvfølgelig, destilleret på sake med vand fra Fushimi. Så bliver det ikke mere japansk. Smagen er både intens og lang. Yuzufrugterne giver en dominerende citrussmag, mens ingefæren tilfører en krydret og den mest tydelige asiatiske dimension. KI NO BI, der er lavet i forskellige varianter, betyder »sæsonernes skønhed«. Det lyder helt dansk og er en hyldest til årstidernes kommen og gåen. KI NO BY Dry Gin er den gin, der pryder forsiden af min bog, Gin. Sagen og smagen.

Tonic, garnish og glas

Tonic Fever-Tree Premium Tonic Water. En god all round-tonic, der giver plads til ginnen.


Garnish Det oplagte valg er yuzufrugter. De kan købes i Danmark, men med en kilopris på omkring de 600 kroner, virker andre muligheder mere indlysende. Jeg anbefaler tørret eller frisk appelsin eller blodappelsin. Min garnish er fra frugtskiver.dk


Glas Vælg et let og elegant glas. Her bruger jeg et Rocks fra Zone Denmark. Note Gin, tonic, garnish og glas er anmeldergaver fra producenterne/importørerne.


69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page