EN VELSMAGENDE HYLDEST TIL MAYAERNES KULTUR
Det er smagen af det ukendte. Xibal Guatemala Gin byder på en eksplosion af lokale botanicals. Sidste år inviterede importøren, Interbrands, mig til en frokost sammen med blandt andre Master Distiller José Ernesto Quintana Herrera

Foto Bo Nygaard Larsen
En smuk ginhyldest til mayernes kultur
Stoltheden er ikke til at tage fra ham. På én gang roligt og passioneret fortæller José Ernesto Quintana Herrera om den gin, han som Master Distiller har været med til at skabe. Xibal Guatemala Gin hedder den og er på mange måder en hyldest til hjemlandets mayakultur.
»Navnet Xibal kommer fra ordet Xibalbá – et mytisk sted for mayaerne, hvor sjæle kunne transcendere. Ginnen inspireret af denne mytologi. Dens navn, emballage og unikke smag er en hyldest til Guatemala, vores kultur, magi og mystik,« siger han og fortsætter:
»Ja, det det er meget mere end en kultur. Det betyder basen, essensen og rødderne i Guatemala, hvilket afspejles i vores historie, vores smag, landskaber og alt, hvad der omgiver os.«
Den fortsatte innovation
Nogle vil sige, at det er tilfældet, der har ført os sammen. Andre det forsyn, der hører enhver tro og underverden til. Vi sidder og spiser frokost på toppen af Hotel Sanders i Tordenskjoldsgade skråt over for Det Kongelige Teater. Bag invitationen står spiritusfirmaet Interbrands Danmark, der på ginsiden er kendt for at importere mærker som Gin Mare, Opihr, Greenall’s og Berkeley Square. Og så altså også nu Xibal.

Ginfie. Under frokosten med José Ernesto Quintana Herrera tog vi en selfie. Det var et enestående og hyggeligt selskab. Foto Bo Nygaard Larsen
Det er ganske naturligt. Xibal er ejet af Licoreras de Guatemala, der også står bag romproducenten Botran.
»Vi er kendt for at være en af landets førende virksomheder inden for innovation, og vi udvikler da også hele tiden nye forslag til spiritusforbrugere. Vi har set, hvor meget gin voksede i Europa, og også i Guatemala og resten af Latinamerika ser vi en stigende tendens. Derfor var det naturligt for os også at gå ind på ginmarkedet,« siger José Ernesto Quintana Herrera.
I 17. forsøg sad smagen
Efter et års forberedelse med 17 forskellige udgaver kom Xibal Gin på markedet i 2019, og året efter kom den ud på verdensmarkedet. Den indeholder botanicals som – udover enebær – pericon, fennikel, koriander, sort peber, citron, laurbær, kardemomme og appelsin. »Alle vores botanicals er produceret lokalt, og vi sørger hele tiden for, at de har den højeste standard,« siger José Ernesto Quintana Herrera. Dybest set er vi ikke langt fra firmaets romhistorie. Basisalkoholen i Xibal er lavet på sukkerrør, og for at stå tilbage med en neutrale spiritus, bliver den destilleret fem gange.

Xibal har det bedst med en let tonic, hvor der er skruet godt ned for kininen og dermed tørheden. For mig er det indlysende at parre den med Seventeen 1724 Tonic Water med kinin fra Peru. Foto Bo Nygaard Larsen
Xibal har fået et godt tag i det europæiske marked. Sidste år lancerede de en Pink Gin Xibal Equinox, ligesom de også har en færdigblandet gin og tonic. Disse to varianter er ikke på det europæiske marked endnu.
»Lige nu har vi ikke planer om at lave flere gin. Men jeg vil ikke afvise, at vi helt kan holde op med at tænke over mulige nye produkter,« siger José Ernesto Quintana Herrera.