FILUR
Updated: Oct 29, 2020
Den er rød, gul og skøn. Cocktailen Filur fra 1980erne er her opgraderet med de bedste ingredienser.

Foto Bo Nygaard Larsen
Vodka Grey Goose Hindbærsodavand Ramune Raspberry Soda Garnish Appelsinskiver Glas Melodia, Lyngby Glas
Skru op for LP-musikken, drej gashåndtaget helt i bund og rejs tilbage til 80erne. Hver uge blogger jeg om drinks og cocktails for Falkensten Vin i Frederikssund – i efteråret 2020 med et tema om ikoniske cocktails, som vi husker dem fra 80erne - dog i en kraftig opgradering.
80erne var mit årti. Det var her, jeg blev konfirmeret, fik dun under næsen og lærte livet fra en anden side. Den blanke pladespiller fra Technics fyldte mit teenageværelse med musik fra kunstnere som Men at Work, Scorpions, Supertramp, Kim Wilde og Nena, mens jeg i magasinerne Vi Unge og tyske Bravo forsøgte at holde mig ajour med tidens tegn og tendenser.
Fredag-lørdag drak vi, og skete det hos mig, var fokus rettet mod hjørnet i stigereolen, som var det et alter
Fredag-lørdag drak vi, og skete det hos mig, var fokus rettet mod hjørnet i stigereolen, som var det et alter. Her havde jeg indrettet en hjemmebar med det, man nu skulle have: Den hvide fra Bacardi, Pernod, Smirnoff (skiftevis den røde og den blå), Malibu, den skriggrønne Pisang Ambon, gin fra Gordon’s og whisky fra Johnnie Walker.
Egentlig drak vi mest øl, men det skete, at vi eksperimenterede med forskellige blandinger med spiritus. Vi var vendelboere med benene og fornuften plantet solidt på jorden, så vi kaldte det, vi drak, for det, de hed. Rom og cola hed for eksempel rom og cola, og vodka med appelsinjuice hed vodka med appelsinjuice. Begrebet cocktail var ikke en del af vores begrebsverden – vi drak det bare.
Jomfru Ane Gade
Så når jeg nu indleder en serie om 80ernes cocktails, sker det mest i en hyldest i bagklogskabens klare lys. Der er ingen tvivl om, at jeg i en eller anden form har drukket de cocktails, jeg nu og de kommende uger skriver om, for det var dem, vi mødte på barerne og diskotekerne, når vi fortsatte festen i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Derfor er det naturligt at begynde med Filur. Det er en af de cocktails, jeg i mine unge år har drukket flest af. Dels fordi den for en 80er-ung har præcis den helt rigtige smag, dels fordi vodka er den mest taknemmelige spiritus, der findes. Ren vodka har ingen smag, og derfor vil det være mixeren, der afgør helhedsindtrykket. Det er lige præcis tilfældet med en Filur, og derfor kan den søde smag fra ikke mindst hindbærbrusset få lov til at dominere.
Isen fra 1972
Og ja. Cocktailen har navnet fra den ikoniske sodavandsis med smag af appelsin og hindbær. Den blev introduceret af Frisko i sommeren 1972, hvor den kostede 65 ører – med en gul top og en rød bund. I 1982 fik den en make over. Det nok så velkendte smil kom på, og toppen blev rød og bunden gul.
»Det gjorde vi ved at spraye et smil på, og det stod klarest på isen, hvis vi byttede rundt på farverne,« sagde forhenværende administrerende direktør i Frisko, Mogens Vigh-Larsen, til Jyllands-Posten den 6. juli 2012.

Foto Bo Nygaard Larsen
Cocktailen fra 9000 Aalborg I samme artikel bliver koblingen til cocktailen åbenbaret. Journalisten, Michael Enggaard, var en tur i arkiverne, i hukommelsen eller henne og lytte lidt på vandrørene. I hvert fald skrev han:
»En mindre heldigt afledt effekt blev, at unge mennesker – vist især fra Aalborg-egnen – eksperimenterede med vodka, appelsinjuice og hindbærsodavand fra Saltum-Rørkjær i bestræbelserne på at skabe en drink af samme navn. Den skulle bringe gode barndomsminder tilbage, men afstedkom oftest blot kvalme, selv hos individer opvokset i trygge hjem.«
Naturligvis er Filur fra 9000 Aalborg. I vores hjem købte vi kun to mærker af sodavand: lavprismærkerne Landkær eller dem fra Saltum. Jeg er derfor ganske godt bekendt med Saltums kvaliteter. Det var derfor også deres hindbærbrus, vi brugte til at mixe med – eller bare »rød sodavand«, som vi kaldte dem. Vodkaen var fra Smirnoff, og appelsinjuicen var sandsynligvis den billigste, vi kunne få, altså et skarpt koncentrat.
Det japanske brus
Dunen under næsen er nu blevet til et halvgråt fuldskæg, jeg er blevet finere på den, så hvorfor ikke relancere 80ernes smag med de bedste råvarer. Vodkaen er fra franske Grey Goose og er destilleret på cognac. Den har en ren og blød smag, der står godt til sødmen fra appelsinen og hindbærbruset. Naturligvis bruger jeg friskpresset økologisk appelsinsaft – den slags fandtes ikke i mine 80ere – og som brus er min kærlighed faldet på japanske Ramune. Bryggeriet blev grundlagt i 1884 i Kobe og er, udover en enestående smag, kendt for dens specielle flaske. Via låget presser du en glaskugle ned i den ret så specielle flaskehals. Når du skænker eller drikker direkte af flasken, roterer kuglen på en måde, så boblerne virker mindre voldsomme. Prisen ligger i danske supermarkeder på en 20er flasken, men til gengæld får en dyb, rød farve i din Filur og en smag af modne hindbær. Det bliver ikke bedre.
Skål.
Hvad
2 cl Grey Goose Vodka
4 cl Ramune Raspberry Soda
6 cl friskpresset økologisk appelsinsaft
En appelsinbåd til pynt
Hvordan
Fyld glasset med isterninger
Hæld først vodka, så appelsinsaft i
Til sidst topper du med den japanske hindbær
Pynt med båden
Glas
Melodia, Lyngby Glas