top of page

FRENCH 75

Updated: Nov 4, 2020

French 75 har direkte forbindelse til en fransk kanon. Det er fuldt berettiget, for den champagne- og gincocktail slår godt fra sig.

Foto Bo Nygaard Larsen


En ordentlig drønnert af en kanon, filmklassikere og ægte champagne. Cocktailen French 75 har det hele og mere til og vil derfor være den perfekte afslutning på årets tour – eller til enhver anden festlig lejlighed.

Cocktailen er opkaldt efter kanonen Matériel de 75mm Mle 1897, som blev indlemmet i den franske hær i 1898. Teknisk set blev den opfattet som det første stykke moderne artilleri, der havde en rækkevidde på op til 8,5 kilometer. Især under Første Verdenskrig viste den sin styrke, og når den nu skulle have sig egen cocktail, skulle den have power.


Cocktailens udvikling

Som med så mange andre af fortidens cocktails gemmer de præcise detaljer sig et godt stykke bag spiritustågerne. Men denne er opfundet af legenden Harry MacElhone, angiveligt i 1915, der ejede Harry’s New York Bar i Paris. Opskriften blev første gang publiceret i 1922, da han udgav sin bog Harry's ABC of Mixing Cocktails. Her hed den blot 75 og bestod af calvados og absint i stedet for champagne. Senere, i 1927, udgav Judge Jr. sin bog Here’s How!, og her var champagnen kommet til og navnet ændret til French 75.
French75 går til fimen

Jeg har flere gange haft stor succes med French 75. Ikke mindst som en velkomstdrink nytårsaften, fordi ginnen giver en større robusthed, end et glas champagne gør alene. Det er da også en elegant cocktail, der med rette har sin placering i filmhistorien. Den optræder i John Waynes’ A man Betrayed fra 1941 og Jet Pilot fra 1957, i Casablanca fra 1942 og i tv-serien Mr. Selfridges.


French er fransk, og franske produkter skal der til. Her bruger jeg Citadelle French Gin og champagne fra Jean Laurent.

Franske produkter

French er fransk, og franske produkter skal der til. I denne version har jeg brugt Citadelle French Gin, som jeg tidligere har skrevet om med stor begejstring. Den er baseret på en opskrift fra 1771 og indeholder – udover enebær – blandt andre botanicals lakrids, stjerneanis, viol og mandler. Den har duft af citrus, der matcher cocktailens citronsaft.

Som champagne bruger jeg Jean Laurent Blanc de Blancs. Den er lavet på Chardonnay og dufter af lime og clementin. Det giver en frisk champagne, der med sit florale udtryk egner sig perfekt til både Citadelles violer i almindelighed og til en French 75 i særdeleshed.


Ja, det kan være lidt frås

Jeg indrømmer, at det kan være lidt frås at bruge ægte champagne til en cocktail. Omvendt får du mere ud af flasken, fordi mængden, du skal bruge pr. glas, er mindre, end hvis du skulle servere ren champagne. Og så er cocktailen så nem at lave, at det ikke vil gå udover din tid med dine gæster. Tværtimod vil de få sig et godt kick – eller som Harry Craddock skrev i 1930 i The Savoy Cocktail Book om French 75: »Hits with remarkable precision«.

À votre santé.

Hvad

 • 4 cl Citadelle French Gin

 • 2 cl Monin sukkersirup

 • 2 cl friskpresset citronsaft

 • Champagne, Jean Laurent Blanc de Blancs

 • 1 citronskræl til pynt

Glas

 • Champagneglas, Luigi Bormiol


Sådan gør du

 • Kom champagneglaset i fryseren

 • Hæld gin, sukkersirup og citronsaft i en shaker med is – og ryst godt

 • Si indholdet ned i glasset

 • Top op med champagne

 • Pynt med citronskrællen

Note Sponsor på ingredienserne er Falkensten Vin, Frederikssund

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page