INSPIRERENDE GIN FRA PATAGONIEN
Den har det hele og mere til. Tepaluma Chilean Artisan London Dry Gin har både botanicals og en enestående historie. Jeg ser her nærmere på ginnen fra Chile.

Det er det fjerne, det uvejsomme og det uvirkelige. For så vidt kan vi ikke komme længere væk fra det meste, og alligevel er der en vej både ud og hjem igen. Her, fem kilometer syd for landsbyen La Junta i den chilenske del af Patagonien, holder destilleriet Tepaluma til. Et lille destilleri, der med deres Tepaluma Chilean Artisan London Dry Gin lokker os langt ind i lokalområdets verden med dens storslåede natur og sjældne botanik. Af de 14 botanicals, som enebær, chilenske citroner, pink grape, angelikarod og orrisrod, halvdelen da også hentet lokalt. Det gælder især Tepabladet og Lumabærret, der er de to botanicals, ginnen er opkaldt efter. »Det er Patagonien på flaske. Det første møde med Tepaluma Gin er duften af Patagonien. Luk øjnene og duft regnskoven, bær, blade, citrus, den vilde natur. Alt det, som Patagonien dufter af. Smagen er blød og rund, citrusnoterne er tydelige, ginnen har en dejlig herbal smag og krydret med peber,« siger Jens Klug. Sammen med sin chilensk-fødte hustru, Margarita, står han bag Margarita Wines, der importerer en række vine og spiritusser fra Chile, blandt andre Tepaluma Gin. »Det er den første chilenske gin, som vi importerer til Danmark, og for os er den blevet et hjertebarn. I Chile bliver der produceret mange gode gin, men Tepaluma tilhører den absolutte top,« siger Jens Klug. Lynet i Antwerpen Vi tager vejen ud. Til Antwerpen i Belgien, hvor det hele begyndte. Her levede ægteparret Mark Abernethy og Andrea Zavala Peña en storbytilværelse i overhalingsbanen, hvor der også var godt gang i karriererne.

Tepaluma Chilean Artisan London Dry Gin har været på noget af en rejse. Udviklingen begyndte i Antwerpen og endte med aftapning i La Junta i midten af Chile. Foto Bo Nygaard Larsen. Men en dag i 2008 blev Andrea ramt af lynet, og det, der om morgenen var så selvfølgeligt, havde i løbet af dagen udviklet sig til en kamp om det mest banale. Oplevelsen fik dem til at tænke i andre baner. Der skulle mere ro på, og de to, der allerede havde puslet med ideen om at lave deres egen whisky, havde også fået øjnene op for det spirende gin-boom i Europa. »Vi nød og forelskede os i så mange nye gins. Da vi endelig trådte ind på vejen mod vores drøm om at lave whisky midt i naturen, satte vi os for at skabe en gin, der også ville gøre ginelskernes hjerter glade,« siger Mark Abernethy. Chile på kryds og tværs
De solgte alt, hvad de ejede, forlod Belgien og rejste med deres datter til Chile, hvor Andrea er født. Her brugte de otte måneder på at finde det helt rigtige sted til destilleret. »Vi havde ingen idé om, hvor det skulle ligge. Men det var afgørende, at der skulle være adgang til rent og rigeligt med vand. I månedsvis vandrede og udforskede vi alt fra nord til syd og øst til vest, og flere gange var vi ved at give op. Indtil vi kom til La Junta,« siger Andrea Zavala Peña og fortsætter: »Her mødte vi vandfald og turkise floder, der var farvet af gletsjere, snesmeltning og rigelig regn, omgivet af stedsegrønne, frodige regnskove og evig udsigt over bjerge og marker. Vi vidste i vores sjæl, at vi endelig havde fundet vores nye hjem, så vi slog os ned og ignorerede risikoen for at skabe en forretning i et afsidesliggende område, hvor vi ikke kendte nogen, og hvor der ikke var noget marked for gin.«

Jeg foretrækker en mild tonic til Tepaluma Gin, for eksempel Seventeen 1724 Tonic Water med kinin fra Peru. Foto Bo Nygaard Larsen. Den 1. september 2018, to år efter afrejsen fra Belgien, stod destilleriet klart, og de første flasker var klar til aftapning. Tepaluma er en London Dry Gin lavet som Small Bacth. Kobberkedlen, som bliver varmet op af et bål, kan kun rumme 500 liter. Den sydamerikanske sjæl Piscu, cachaca, rom, gin. Sydamerika har en lang tradition for at producere spiritus, og selv de mere sjældne mærker finder i stigende grad vej til de europæiske forbrugere. Og det er, ifølge Andrea Zavala Peña, ikke tilfældigt: »Hele Sydamerika er selvfølgelig ikke homogent, for hvert land er på mange måder anderledes end de andre. Men fra troperne til Antarktis er der en meget lignende latinamerikansk kultur, der binder os latinoer sammen. I Sydamerika er vi gode til at skabe plads til at fejre livet. I vores kultur er det ok at vise følelser, det er ok at klæde sig ud som en påfugl til simple lejligheder, og det er meget normalt at bringe familie og venner sammen hver weekend, hvis det er muligt, uanset om du er velhavende eller der er fattigdom, selvom der ikke er musik, vil vi lave musik med alt, hvad vi kan finde at slå på. Og at komme sammen, uanset hvor enkel lejligheden er, betyder masser af mad, drikkevarer og meget høj musik til dans,« siger hun og fortsætter: »Jeg tror, at vores historie, vores naturlige rigdom og vores kultur får os til at skabe spiritus, der bærer latino-stemplet: det er fedt, det er farverigt, det giver dig lyst til at fejre livet, og hvad er en god drink, hvis den ikke kan røre din sjæl og sanser på bedste vis?« Is, tonic og garnish I billedrne, jeg har taget til denne artikel, bruger jeg en klar isterning fra CryztalClear.com, Seventeen 1724 Tonic Water og som garnish frisk timian fra haven.

Frisk timian egner sig godt som garnish. Og timian er heldigvis hårdfør, så selv i årets kolde måneder kan du klippe dem fra bede og potter.
Men du kan bruge så meget andet. »Naturligvis vil være oplagt at bruge Tepabladet. Men det skal bruges, så snart det er høstet, ellers ændrer det smag og mister dets lækkerhed,. Derfor er det heller ikke muligt at få bladene til Danmark,« siger Jens Klug og fortsætter: »Men ginnen er yderst versatil, når det gælder garnish. Nogle går traditionelt med Indian Tonic, citron og enebær, andre med en sødere tonic, appelsin og krydderurter.«
Om denne artikel Ginflasken er leveret af Margarita Wines, der importerer Tepaluma Gin til Danmark.