INTERESSEN FOR FADLAGRET GIN ER STIGENDE. VOLUME II
Gin på fad er kommet for at blive. I min anden artikel om denne variant skriver jeg her mere om danske Elg, norske Harahorn, franske Citadelle og spanske Level Gin.

Gin i din tonic, gin med farver, gin i maden – og nu også gin på fad. Fadlagret gin, de såkaldte oak eller cask, har for alvor bidt sig fast. Det mærker de fx hos hos Falkensten Vin i Frederikssund, hvor udvalget inden for de senere år er tre-doblet. »For ikke så mange år siden, havde jeg to forskellige på hylderne. Nu har jeg seks. Det har jeg af to grunde. For det første er der en efterspørgsel, blandt andet fordi en fadlagret gin tiltrækker nye kunder. Det kan være dem, der mest er til bourbon, men som godt vil prøve noget andet, og det kan være ginentusiasten, der ønsker at gå et skridt videre,« siger Johnni Falkensten, der er indehaver af Falkensten Vin, og fortsætter: »For det andet vil jeg gerne være med til at vise de nye tenders på markedet. Det gælder alt det, jeg sælger, for som kunde skal du vide, at du her i butikken kan få det, du måske ikke kan få så mange andre steder. Det er den slags, der er med til at gøre forskellen mellem en specialforretning og supermarkedet.«
Danske fad fra Elg
En af de nyere fadlagrede gin hos Falkensten Vin er Premium Danish Oak Gin fra Elg Spirits. Det bliver lavet på destilleriet Stonge Grange og har siden begyndelsen i 2009 manifesteret sig i både ind- og udland, blandt andet med en række priser fra International Wine & Spirit Competition (IWSC) til følge. Deres Oak Gin er baseret på Elg No 3, der med sine 57,2 procent bærer betegnelsen Navy Strength.
»Jeg har lavet denne Oak Gin, fordi jeg er nysgerrig og har lyst til fortsætte med at at skabe nye veslsmagende produkter,« siger Henrik Irgang Elsner, grundlægger og ejer.
Han har tidlige haft god erfaring med at lagre whisky på Olorosofade, og derfor var det naturligt for ham også at lagre gin på sådanne fade.
»Jeg indkøbte to fade på hver 250 liter med frisktappet sherry. Det vil sige, at fadene var væddet med sherry, da de kom til destilleriet. På det ene hældte jeg Elg No 1 og på det andet Elg No 3. Jeg prøvesmagte løbende, og efter 18 måneder kunne jeg stå inde for smagen med Elg No 3. Fadet giver smag til ginnen fra sherryen og tanninerne, og så får den farve og en smule sødme. Elg No 1 stadig lagrer stadig, men her tre år efter begynder smagen så småt at være ok,« siger Henrik Irgang Elsner og fortsætter:
»Litteraturen siger, at man får den bedste fadlagrede gin, hvis man bruger en gin med en høj alkoholprocent, gerne på omkring de 60. Det får jeg bekræftet i min egen produktion.«

Oak Gin fra danske Elg er her spædet op med Seventeen 1724 Ginger Beer Foto Bo Nygaard Larsen
Drik den rent som en avec til kaffen eller, med lidt is eller spæd den op med ginger beer. Ingefær og gin står generelt godt til hinanden, men med faglagret gin får smagsoplevelsen yderligere et hak opad. Og pynt med en rosmarinkvist.
Den vilde norske natur
Også hos Det Norske Brenneri i Oslo er der kommet fokus på den fadlagrede gin. Deres velkendte Harahorn Norwegian Small Batch Gin er kommet i en Harahorn Norwegian Cask Aged Gin. Basisdestillatet er her norsk kartoffelbrændevin med krydderier som enebær, naturligvis, blåbær, rabarber og bjergmynte, og med et præg af fyrnål får vi her et skønt smæk fra den vilde norske natur. Ginnen har ligget på Olorosofad i et år og giver en god og blød smag. Drik den neat, altså uden noget som helst, med lidt is eller – som på billedet - i en Negroni.

Harahorn Norwegian Cask Aged Gin passer perfekt i en Negroni Foto Bo Nygaard Larsen
Det skal du bruge
1 del Harahorn Norwegian Cask Aged Gin
1 del Campari
1 del sød vermouth, Del Professore
Sådan gør du
Kom alle væskerne i et mixerglas med is og rør rundt i to-tre minutter – ja, sådan er det med en ægte Negroni - så alle aromaerne bliver godt blandet. Si indholdet op i et glas med isterninger og kom gerne en skive appelsin i.
Franske KorianderKys
Der er mange lækre gin på markedet. En af dem er Citadelle Gin de France. Den blev lanceret af Maison Ferrand i 1996, og i 2008 kom huset så med den fadlagrede Citadelle Réserve Gin, der har korianderfrø blandt sine 22 botanicals.

Citadelles fadlagrede gin her i en gin og tonic Foto Bo Nygaard Larsen
Den har ligget fem måneder på cognacfade og er mildere i sit udtryk end fx Harahorn. Citadelleginnernes opskrift kan spores tilbage til 1775, hvor det kongelige destilleri Citadelle i Donkerque begyndte produktionen af gin. Jeg har denne gin med i min bog Gin. Sagen og smagen, og her bruger jeg den i en gin og tonic med Fever-Tree Mediterrenean Tonic Water og masser af frisk koriander. Derfor kalder jeg den for KorianderKys.
Spanske gin på amerikanske fade
Jeg slutter af i Spanien. Likørkoncernen Teichenné – dem med den kendte mangosirup – er med mærker som Gin L’arbre, Kinross Gin og Level Gin godt med på ginmarkedet. Sidstnævnte findes også som Rèserve Gin, hvor ginnen i mindst otte måneder har lagt på amerikanske egetræsfade, der tidligere indeholdt brandy. Den har en intens smag med et floralt strejt og et markant præg af den vanilje, som fadlagringen har givet. Jeg vil drikke den rent, med lidt is eller, som her, mix den i en Martinez. En Martinez er skabt til en klassisk sød vermouth, men her bruger jeg en rosé fra Lustau. Det giver en klar farve og en smag, der har mere fokus på ginnen.

Spanske Leve Gin Reserve gør det godt i en klar Martinez Foto Bo Nygaard Larsen
Det skal du bruge
6 cl gin Level Gin Rèserve
2 cl vermouth, Lustau Rosé
1 cl Luxardo Maraschinolikør
1 dash Angustora Bitter
1 skive økologisk citronskræl til pynt
Sådan gør du
Kom alle væskerne i et mixerglas med is og rør rundt i 50-60 sekunder, så alle aromaerne bliver godt blandet. Si indholdet op i et cocktailglas og pynt med citronskrællen.
Hylder variationen
For Johnni Falkensten handler det om at tilbyde sine kunder så mange forskellige slags fadlagret gin.
»Naturligvis vil der altid være en lille nuance, der ikke bliver repræsenteret, men grundlæggende har jeg et varieret udbud af de fadlagrede gin. Deres basisdestillater er forskellige, og de samme er måden, de har lagret på. Det er noget af det, der gør denne lille niche så spændende,« siger Johnni Falkensten.