top of page

MOJITO

Updated: Oct 27, 2020

Mojito, Hemingway og et barbedrageri. Vi får det hele i denne cocktail, som jeg har mixet for Falkensten Vin i Frederikssund.

Foto Bo Nygaard Larsen

Nogle historier er bare så gode, at det er temmeligt anstrengende, når sandheden afmonterer dem. Tag nu bare den om Hemingway og Mojito. I årtier har det heddet sig, at den amerikanske forfatter med fornavnet Ernest var begejstret for en klassisk Mojito i en grad, så man nærmest ikke kunne forestille ham uden én i hånden. Mere præcist foregik det på baren La Bodeguita del Medio i Havana, der var en af Hemingways favoritbarer.

Men den smukke fortælling er det pure opspind. Det mener forfatteren og cocktailhistorikeren Philip Greene, der i nu 25 år har researchet på Hemingways kendte forfatterskab og ellers ikke så hemmelige drikkevaner.

Barbedrageriet

I slutningen af 1950erne beklagede ejerne af La Bodeguita sig over, at der var for få kunder i butikken. Noget måtte der ske, og under en brainstorming fandt en af husets venner på sloganet »Mi Mojito en La Bodeguita, mi Daiquiri en El Floridita« (»Min Mojito på La Bodeguita, min Daiquiri på El Floridita«. Man manglede blot en afsender.


Min Mojito på La Bodeguita, min Daiquiri på El Floridita

Men da Hemingway var en af Cubas mest berømte indbyggere, måske den mest berømte af dem alle, og netop var begejstret for Daiquiri, lå komplottet ligefor. Hans underskrift blev forfalsket, sat under citatet, og det hele blev indsat i en ramme i baren. Faktisk mest som en spas, men budskabet blev modtaget i ramme alvor.

Rygtet gik hurtigt, og kort tid efter begyndte pilgrimme fra både Cuba og Miami at strømme til baren. Alle skulle have Hemingsways foretrukne cocktail. Altså i lykkelighed uvidenhed om bedrageriet. »Hvis Hemingway drak noget, skrev han gerne om det et eller andet sted. Men jeg har i min forskning ikke fundet en eneste reference til hverken Mojitos eller La Bodeguita,« skrev Philip Green i 2015, der tilmed mener, at Hemingway aldrig har sat sine ben på den bar.


Til gengæld hørte konkurrenten El Floridita til blandt hans yndlingssteder.


Angiveligt opdagede Hemingway aldrig balladen, eller så var han bare ligeglad. Så vi trykker på pyt-knappen og glæder os over, hvor fantastisk en Mojito er. Ingredienserne taler til sanserne, sommeren og selvbehageligheden.

Men fupmagerne havde måske alligevel fat i noget. Hemingway holdt nemlig meget cocktailen Gregorio’s Rx, der med lys rom, honningsirup, lime og mynteblade minder om Mojito. Den laver vi en anden dag.Den specielle mynte

Men her stopper historien ikke. For den mynte, Hemingway fik i sin Mojito – som han så ikke fik alligevel – var ikke en tilfældig mynte. Det hedder sig, at der i La Bodeguitas baggård voksede en mynte, Hemingway holdt særligt af. Menhta species Nemorosa hedder den mere officielt, men herhjemme bliver den solgt som Hemingwaymynte.


Og naturligvis måtte jeg have den hjem på terrassen. Det er en taknemmelig krydderurt, der stort passer sig selv, og som velsigner os med sine mange arter. Jeg har i en krukke på terrassen Hemingwaymynten. Ja, jeg skulle jo lige prøve – og det har jeg ikke fortrudt. Længe var planten mest nogle pjuskede stængler, men to uger i bagende sol har givet den vokseværk. Smagen er mere pikant og mere myntet end for eksempel den velkendte marokkanske. Så har du mod på et urteeventyr, så få lidt cubansk grønt ind i haven. Der er flere planteskoler og gartnerier, der har den – fysisk og på nettet.


Den specielle Hemingwaymynte - eller Mojitomynte. Foto Bo Nygaard Larsen


Vælg den rigtige rom

Mojito er Cuba, Cuba er Caribien, og Caribien er rom. Der findes et utal af gode rom på markedet, men i en Mojito egner en rom, der har lagret i tre år, sig fantastisk. Dermed kan du også holde prisen et godt stykke nede.


I denne opskrift har jeg valgt Ron Mulata de Cuba, der med dens noter af træ og citrusfrugter og smag af vanilje og kirsebær passer perfekt til en cocktail. Men prøv også en Mojito med mørk rom. Det giver en anderledes dybde og mere intens smag. Og så er du klar med en (røver)historie, når familien og vennerne kommer forbi.

Mix dem en Mojito, og lad dem endelig fortælle historien om, at Hemingway ikke drak andet. Når de er færdige, tænder du din havaneser, virkelig eller imaginær, og idet du puster langsomt ud, afbryder du med ordene: »Nu siger du nok Hemingway …«

Hvad

 • 5 cl Ron Mulata de Cuba lys rom

 • Fem økologiske limebåde

 • 4 skefuld økologisk rørsukker

 • 1 cl sukkersirup

 • 15 mynteblad (Hemingway eller marokkansk)

 • Knust is

 • Danskvand


Hvordan

 • Sæt et highball-glas i fryseren i 5-10 minutter

 • Kom limebådene og sukkeret i glasset og muddle det let. Har du ikke en muddler, så brug en morter eller spidsen af en grydeske

 • Tilsæt sukkersirup og rør rundt i det hele så sukkeret bliver opløst

 • Kom myntebladene i og muddle dem let

 • Fyld glasset op med knust is

 • Hæld rom i og rør let rundt

 • Tilsæt mere knust is og top op med danskvand

 • Pynt evt med mynte


Glas

 • Riedel Spey

53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page