NAVY STRENGTH: NÅR DIN GIN STIKKER TIL SØS
Der er i bogstavelig forstand krudt i en Navy Strength Gin, og markedet for denne særlige variant er stigende. Her ser jeg nærmere på to søstærke danske flasker fra Radius Distillery og Tranquebar.

Tranque Danish Navy Gin Foto Bo Nygaard Larsen
Nu skal sejlene sættes, for vi skal til søs, skal vi. Vi skal både ud i den store verden og tilbage til dengang, hvor en ration rom eller gin udgjorde en del af lønnen til de søfarende.
Det gjaldt ikke mindst i den engelske flåde, hvor besætningen i den grad kendte værdien af de våde varer. Men de havde dårlige erfaringer med ledelsen, der, hvis muligt, hellere end gerne fortyndede sprutten, inden den blev slæbt ombord. Før hydrometerets opfindelse i 1816 vidste søfolkene derfor ikke, hvad de drak, før de var langt ude på havet og uden ombytningsret.
Sprut på krudtet
Men et simpelt trick kunne dog få arbejdsgiverne til at overholde de indgåede aftaler. Ved mindste tvivl blev rommen eller ginnen hæld over krudt, og antændte det ikke, var det for tyndt. Men gjorde det, var procentsatsen på minimum 57,1 og dermed ’proof’, altså sikker.
Det lyder som en historie, der er værd at huske på. Så da Plymouth Gin i begyndelsen af 90erne var på udkig efter en ny type gin, der samtidig kunne levere en gedigen tradition, lå Royal Navy inde med svaret. I fordums tid havde den stærke gin ikke et egentligt navn, men i 1993 lancerede Plymouth verdens første Navy Strength med en alkoholprocent på 57.
Radius sætter kursen
Den krasbørstige gin er på fremmarch, og flere og flere destillerier har taget den ind i deres produktsortiment – også i Danmark. Det gælder for eksempel Radius Distillery fra Oremandsgaard Gods ved Præstø. Deres Batch No. 0038 er med sine 57,5 en klassisk Navy Strength, lavet på deres klassiske London Dry Gin, og for Master Distiller Kristian Larsen giver det god mening at arbejde med denne type.

Foto Bo Nygaard Larsen
»For det første kan jeg godt lide historien bag, og, ja, det virker faktisk det med krudtet,« siger han og fortsætter:
»I en Navy Strength er smagsindtrykket anderledes end i en standardgin. På grund af den høje alkoholprocent har du i en Navy Strength mulighed for at bruge væsentlig flere enebær og botanicals, og det betyder, at du kan inkorporere mere smag, uden ginnen bliver for tynd. Det kan så ske, når du tilsætter tonic og køler drinken ned med is, men det giver egentlig en fed effekt,« siger Kristian Larsen.

Master Distiller Kristian Larsen hos Radius Distillery Foto Richard Clarke
Radius Distillery er kendt for deres nysgerrighed efter nye smagsmuligheder, og derfor kommer der løbende nye varianter på markedet.
»Med vores Navy Strength ville vi gerne gøre det omvendt. Normalt spiller orrisrod og angelikarod andenviolin i rigtig mange gin. De er trukket lidt tilbage i smagspaletten. Dem kunne vi godt tænke os at trække helt frem, og derfor har vi i vores Navy Strength tilsat dem som de primære botanicals. Samtidig har vi skiftet den traditionelle citronskal ud med den frugtig og florale humle, Mutueka. Den giver med en mere kompleks syre og virker godt som modspil til de lidt tungere noter fra de orrisrod og anglikarod. Så alt i alt en knastør gin med underliggende florale noter,« siger Kristian Larsen.
Hans smagsforslag er at drikke den neat, altså uden noget og som i en snaps.
»Selvom den har en høj alkoholprocent, er vores Navy Strength både lækker og blød«.
Tranquebar trækker på traditionen
Vi fortsætter rejsen til den sydøstindiske by Tharangambadi, som fra 1620 til 1845 var en dansk handelsstation – under navnet Tranquebar. Det var den eftertragtede handel med krydderier som kardemomme, koriander, kanel og peber, der havde sendt danske tropper på langfart, og det er netop den tradition, som Tranquebar Gin – ejet af A.H. Riise – trækker på.

Foto Bo Nygaard Larsen
Tranquebar Colonial Gin er baseret på en hollandsk opskrift fra 1616, og det er da også Orientens krydderier, der er de gennemgående i firmaets i alt fire gin. Også i deres Tranquebar Royal Danish Navy Gin.
Den holder kun 52 procent alkohol og er dermed ikke en ægte Navy Strength, men den er godt derhen af. Den blev lanceret i 2016, og brand manager Lars Code husker tydeligt de første prøvesmagninger: »For det første skulle vi finde ud, hvilke botanicals der skulle i. Med en stærk gin, skulle vi have noget med varme, og derfor valgte vi for eksempel muskat, kardemomme og koriander. Dernæst skulle vi tage stilling til alkoholstyrken, og jeg endte med at foreslå 52 procent. Jeg mente ikke, at den ville blive bedre, hvis vi gik højere op. Men det er stadig en modstandsdygtig gin, og der skal en potent tonic til at slå den af banen. Det gør, at den kan komme til sin ret i for eksempel en gin og tonic,« siger Lars Code.
Han foreslår Fever-Tree Mediterrean Tonic Water og som garnish en kanelstang. »Men pas på,« siger han og fortsætter: »Vi har med en kraftig gin at gøre, og vil du bruge garnish, skal det kun være antydningsvis. Men en kanelstang kan sagtens gå, fordi den ikke laver et smagssammenstød med ginnen.«
Tranquebar oplever – i lighed med Radius – stor interesse for deres stærke gin. »Vores kan du sagtens drikke neat, og det er da også smagen, folk først kommenterer på og ikke alkoholstyrken. Jeg har da registreret, at folk er blevet mere opmærksomme på den, for eksempel til ginsmagninger. Det er klart en type gin, der er kommet for at blive,« siger Lars Code. Samme oplevelse har Kristian Larsen:
»Vores Navy Strength sælger rigtig godt, og der er da også flere og flere, der efterspørger produktet. Så jeg tror, at markedet for Navy-gin er støt stigende. Det skal nok ses i lyset af, at den generelle ginforbruger bliver mere og mere rutineret og søger derfor naturligt nye typer,« siger Kristian Larsen.