top of page

OLD-FASHIONED

Updated: Nov 4, 2020

Det bliver ikke mere legendarisk. Old-Fashioned med ægte bourbon fra Kentucky er måske verdens ældste cocktail

Foto Bo Nygaard Larsen


Bourbon Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Destilleri Maker's Mark Distillery

Land USA Styrke 45%


»Hell of a cocktail«. Ordene kommer fra Conrad Hilton, grundlæggeren af den legendariske hotelkæde, da han i tredje afsnit i tredje sæson af Netflix-serien Mad Men smager den Old-Fashioned, som Don Draper lige har mixet ham. Og man forstår Connie, som han præsenterer sig som, for Old-Fashioned er ikke bare Drapers hofdrik, den er i sandhed en cocktail, der ikke kan få omtale nok.

En unik fortælling

Først og fremmest på grund af smagen, for det er jo den, der bestemmer, om vi vil indlade os på en drink eller ej. Men med Old-Fashioned får vi i tilgift en unik fortælling, der giver en dybere forståelse for cocktailen som begreb. Cocktailen begyndte at ramme de amerikanske barer og hjem omkring år 1800, uden at den nødvendigvis havde et navn. Men den 13. maj 1806 slår Harry Croswell, redaktør af New Yorker-avisen The Balance and Columbian Repository, som den første skriftlige kilde fast, at »en cocktail er en stimulerende spiritus, sammensat af spiritus af enhver art, sukker, vand og bitters.«

I USA er det indlysende at bruge den lettilgængelig whisky. Enten som bourbon, som Hilton og Draper prøver at finde i scenen, eller som Rye, altså destilleret på rug, som de ender med at bruge. I de første mange årtier hedder den derfor blot en Whiskey Cocktail, som bartenderlegenden Jerry Thomas skriver i sin bog The Bartender’s Guide. How to Mix Drinks fra 1862.

Men der ikke ophavsret på opskriften, så bartendere over det ganske USA begynder at lave deres egne varianter, nogle med kirsebær og ananas, der ligger meget langt fra den oprindelige cocktail. Det skaber en modreaktion, og kunderne bestiller derfor, for nu at være sikker på at få den ægte vare, en Whiskey Cocktail, som den blev lavet i gamle dage. Old-Fashioned som begreb er skabt, og allerede i 1888 tager Theodore Proulx den med i sin bog The Bartender’s Manual.

I dag findes der så mange forskellige opskrifter på en Old-Fashioned, at det kan være svært at kalde den ene mere rigtig i forhold til den anden eller tredje.

Grums i glasset

Alligevel mudrer billedet til. Der kommer med andre ord grums i glasset. I dag findes der så mange forskellige opskrifter på en Old-Fashioned, at det kan være svært at kalde den ene mere rigtig i forhold til den anden eller tredje. For eksempel kommer Draper kirsebær i dem, han laver til sig selv og Hilton, nogle bruger honningsirup og andre igen, herunder Draper, hælder et skvat danskvand i. For mig er det afgørende at fremkalde smag, der mener om den oprindelige tanke, altså en sød, appelsinagtig cocktail, der afhængig af personen kan fortyndes med lidt eller mere is.

Maker’s Mark

Don Draper skal med rette have sin del af æren for, at Old-Fashioned har fået et comeback – og at danskerne i stigende grad har fået øjnene op for bourbon. Navnet stammer fra Bourbon County i Kentucky, og selvom bourbon kan produceres over hele USA, klæber navnet sig forsat til den lille delstat.

Det gælder også Maker’s Mark med den smukke røde voks på halsen . Den er, som alle bourbons skal være det, destilleret på mindst 51 procent majs og er lagret på amerikanske fade af hvideg. Maker’s Mark ligger, afhængig af temperaturen, på fad i op til seks et halvt år. Det giver en fantastisk sødme, og Maker’s Mark er da også ganske ukompliceret af drikke og er en glimrende introduktion til den spændende bourbonverden. Drik den rent med is, brug den i en Mint Julep eller i en Old-Fashioned og få »Hell of a cocktail.«

Den der stavemåde

Whisky eller whiskey. Selv i min artikel her er der to stavemåder. Hovedreglen er, at amerikanerne skriver whiskey med e, mens alle andre skriver det uden. Og så alligevel, for Maker’s Mark kalder sin bourbon for whisky uden e, og så er vi jo lige vidt. Men i smagen er der ingen forskel.


Hvad

 • 8 cl Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon (mindre kan gøre det)

 • 2 cl sukkersirup

 • 3 dash Angostura Orange Bitters

 • 4 gram økologisk rørsukker (for eksempel i form af en sukkerknald)

 • 1 skive appelsin (frisk eller tørret) – eller en skive appelsinskal. Her bruger jeg en skive tørret blodappelsin

 • Isterninger

Hvordan

 • Kom sukkeret i dit glas

 • Slå Angostura Orange Bitter over sukkeret. Bruger du en sukkerknald, skal du muddle det let med en muddler eller spidsen af en grydeske

 • Hæld sukkersirup og bourbon i og rør rundt for at få opløst sukkeret Tilsæt is

 • Pynt med appelsin

Glas

 • Spey (lowball), Riedel


Note Maker's Mark-flasken er et anmeldereksemplar fra Falkensten Vin, Frederikssund


43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page