top of page

SENSOMMERVISE ÅRET RUNDT

Gin destilleret på calvados. Det lyder fransk, og det er det. Mansion Drouin går all ind med æbler med deres delikate Le Gin

Foto Bo Nygaard LarsenGin Le Gin de Christian Drouin Destilleri Christian Drouin

Land Frankrig Styrke 42%

Tonic Fever-Tree Mediterranean Tonic Water Garnish Helt æble, alternativt skiver

Glas XO ginglas, Erik Bagger


Hver ting til sin tid. Sådan er livets cyklus, og bedst som vi var alt for langt nede i dyndet på grund af sommerens farvel, bliver vi hevet op af sensommerens og efterårets smålune vejr og nye muligheder. For eksempel er det nu, at vi kan gå i egen have – eller på mol – efter æbler og meget passende synge med på Sensommervisen, som Finn Jørgensen og Kirsten D. Jørgensen skrev i 1982:

Æbler lyser rødt på træernes grene,

Høsten går ind.

Går igennem skoven ganske alene,

Stille i sind.

Det er en tekst og melodi, der både hylder livet, naturen og de muligheder, der nu engang er.

Fransk æblefilosofi

Samme filosofi synes at herske i Mansion Drouin. Det blev etableret i 1960, hvor Christian Drouin i Coudray-Rabut i Normandiet begyndte en produktion af calvados. Huset fik hurtigt et godt ry for dets høje kvalitet, og dets karakteristiske flasker er kendt verden over. Huset har flere produkter i sortimentet, og derfor var det naturligt, at Guillaume Drouin, nuværende leder af og tredje generation i firmaet, for nogle år siden begyndte at destillere gin.

Han havde næppe den danske sensommervise i tankerne, men æbler skulle der i. Calvados er slet og ret æblebrændevin, og med årtiers erfaring med æbler lå det til højrebenet og logikken, at Husets gin også skulle have æbler i sig. Basisdestillatet er derfor æblecider, og i hele processen er der brugt ikke færre end 30 forskellige æblesorter. Dertil otte forskellige botanicals – enebær, ingefær, vanilje, kardemomme, kanel, mandel, rose og citron.

Det giver en blød og rund smag, hvor enebærrene og æblerne skaber den dominerende duft. Det mærker du tydeligt, når du tager proppen af, lader næsen køre tæt på flaskeåbningen og snuser let ind.

Seks måneder på Bordeuxfade

En del af forklaringen er, at ginnen har ligget seks måneder på Bordeauxvinfade, som i ti år har lagret calvados. Dermed er ginnen reelt en ’oak’ – eller en fadlagret. Det gør bestemt intet. Tværtimod er det med til at give smagen mere fylde.

Le Gin er også det, der hedder small batch. Det vil sige, at producenten kun laver et lille parti flasker ad gangen, i dette tilfælde 2850 til hele verdensmarkedet. Det er et kvalitetsstempel, for det gør det lettere for producenten at kontrollere den gode smag hele vejen igennem.


Den perfekte garnish

I sensommeren bliver der høstet æbler - også i Frankrig. Huset Christian Drouin er derfor ude at plukke, så siden presse og fermentere, de æbler, det skal bruge til 2021-udgaven af Le Gin.

Så når du næste gang, måske lige om lidt, skal ud efter et æble i haven – eller i naboens ditto – så tænk både på Le Gin og på, at du med friske skiver af æbler har den mest fantastiske garnish til din gin og tonic. Husk, at skiverne, der så er vædet i gin, smager himmelsk både undervejs og efter den sidste skurk. Og skal der være lidt mere specielt, så drop skiverne og kom et helt æble i. Det ser lidt mere festligt ud.

Er du ikke til en gin og tonic, så drik Le Gin rent. Som en snaps til din sildemad (med æblestykker) eller med en isterning i et shotglas.

Og når du så sidder dér, med den ene eller anden variant, i stolen i hjørnet eller i forreste geled og ser livet glide forbi, kan du passende synge med på omkvædet til Sensommervisen, for med æblegin er det sensommer året rundt:

Gyldne farver og sensommerbrise

Fylder hjertet med vemodig musik,

Går og nynner en sensommervise

Fjernt fra byens larmende trafik.

Tonic, garnish, glas

Tonic Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Egentlig er den skabt til de urtete gin, ikke mindst fra Middelhavsregionen, men jeg synes, at den også går godt til de franske æbler.


Garnish Her falder æblet ikke langt fra ginnen. Den mest oplagte garnish.


Glas XO Ginglas, Erik BaggerHvad

  • 5 cl Le Gin de Christian Drouin

  • 15 cl Fever-Tree Mediterranean Tonic Water

  • Masser af isterninger

  • Et æble

Hvordan

  • Fyld dit glas op med isterninger

  • Kom æblet i, helt eller i skiver

  • Hæld gin, så tonic i

  • Syng


Note Tonic og glas er anmeldereksemplarer fra importører/forhandlere64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page