top of page

STÆRKT TIL SØS MED RADIUS

Updated: Oct 27, 2020

Sjællandske Radius Distillery tager med denne Navy Strength os med ud på se syv verdenshave - og får os sikkert tilbage i havn.

Foto Bo Nygaard Larsen


Gin Radius Distillery Batch 00038 (Navy Strength) Destilleri Radius Distillery Land Danmark Styrke 57,5

Tonic Fever-Tree Premium Tonic Water Garnish Økologiske limebåde Glas XO Ginglas, Erik Bagger



Denne gin og tonic er hverken for landkrabber eller alt for lette matroser. Med en alkoholprocent på hele 57,5 tilhører Batch No. 00038 fra danske Radius Distillery gintypen Navy Strength. Den er, som navnet siger, flådens gin, som legendariske Plymouth Gin sendte på markedet – og på søen – i 1793.

Som en del af overenskomsten havde søfolkene krav på en dagsration gin eller rom, men ofte blev de snydt med en gin, der var fortyndet

Procenten var ikke tilfældig. Som en del af overenskomsten havde søfolkene krav på en dagsration gin eller rom, men ofte blev de snydt med en gin, der var fortyndet. Den slags gik ikke, og man fandt derfor ud af, at hvis ginnen holdt en vis procent, kunne man antænde den på krudt. Det gjorde det så godt som umuligt for den engelske flåde at snyde de søfarende tropper, og dermed blev Navy Strength en del af den samlede ginhistorie. Slår hårdt på alle parametre

I dag er Navy Strength en ædel disciplin for destillerierne. For det er ikke kun et spørgsmål om at gøre ginnen 20 procentpoint stærkere. Navy Strength slår nemlig hårdt på alle parametre, også i brugen af botanicals. Det kan du tydeligt smage, hvis du drikker den rent som en snaps – det, vi i fagsproget kalder neat. Du vil blive blæst bagover, men på den fede måde. Tag nu bare denne Batch 00038. Den er heftig, men dog rund og blød og med en behagelig eftersmag. Udover enebær, der her træder tydeligt frem, er den destilleret på irisrod, angelikarod og humle. Og netop humlen er lidt sjov, for i eftersmagen bilder jeg mig ind, at jeg har øl i munden. Præcis som Maude i Matador kan lugte øl, når Ulrik har været i anlægget med Agnes og Regitze.


Et eksperimenterende destilleri

Trods kun ganske få år på bagen har Radius, der holder til på Oremandsgaard Gods

ved Præstø, markeret sig om et af Danmarks mest eksperimenterende destillerier. Her er holdningen, at gode ideer kun bliver rigtig gode, hvis de kommer på flaske og ud til forbrugerne. Derfor producerer Radius en del forskellige gin, og det er, sandt for dyden, en fornøjelse at gå på opdagelse i dette univers. Alle deres gin hedder Batch efterfulgt af et nummer. Det betyder, at den pågældende gin er destilleret på én gang i den samme kedel, altså i det samme batch.


Ship ohøj og en hel flaske … gin. Skål.

Tonic, garnish, glas

Tonic 00038 står fantastisk i en gin og tonic. Engang imellem kan jeg godt lide lidt mere smæk på drengen, og tilsat den altid gode Fever-Tree Premium Indian Tonic Water får du en velsmagende GT. Garnish Limebåde – vi er jo i det maritime hjørne - giver drinken den bitterhed, der ofte skal til, og kan du ikke få nok, kan du hive en båd op og tygge i dens kraftige væde af gin. For synets og smagens skyld har jeg denne gang tilsat hele enebær. De giver ekstra duft og smag – ikke mindst hvis du også spiser nogle af dem. Det er også en god måde at forstå botanikken bag gin på, for i dette tilfælde får du virkelig en god fornemmelse af, hvor megen kraft der er i sådan et lille bær.


Glas XO Ginglas, Erik Bagger Note Gin, tonic og glas er anmeldereksemplarer fra producenter/forhandlere

Hvad

  • 5 cl Radius Distillery Batch No. 00038

  • 15 cl Fever-Tree Premium Indian Tonic Water

  • Økologisk lime skåret i både Hele økologiske enebær Isterninger

Hvordan

  • Fyld dit glas med isterninger – eller halvt op, hvis du bruger et rundt gin og tonic-glas

  • Pres lidt lime udover isterningerne

  • Søsæt limebådene

  • Hæld gin, så tonic i

  • Kom hele enebær i



29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page