SUSET FRA SAN FRANCISCO
Amerikansk gin er på vej (endnu mere) frem. Denne No. 209 Gin fra Stillehavskysten kan lidt af hvert og er god i både en cocktail og i en klassisk gin og tonic.

Foto Bo Nygaard Larsen
Gin No. 209 Gin Distelleri No. 209 Distillery Land USA Styrke 46% Tonic Seventeen 1724 Tonic Water Glas Gin og tonic-glas, Yerst Glas Sugerør Yerst Glas
USA er én stor shaker. I mulighedernes eget land er selv det umulige netop det mest mulige og ved at blande det bedste af det bedste, opstår magien. Det er da heller ikke tilfældigt, at USA er særdeles godt med, når det gælder ædle dråber. Cocktailen som begreb er opfundet dér, den første cocktailbog er amerikansk, og mange af de mest kendte opskrifter som Mint Julep, Old-Fashioned, Dry Martini, Cosmopolitan, Manhattan og Clover Club er udviklet rundt omkring på de både snuskede og mondæne barer.
Amerikansk gin er på endnu mere vej frem
Det skyldes, udover en klassisk tørst, at USA har stolte traditioner med destillering. Mest kendt er de for deres egen whisky, bourbon, der typisk bliver produceret i Kentucky. Men også med andre spiritusformer er de godt med, og i de senere år har de gjort sig gældende på det globale marked med mærker som Brooklyn Gin fra New York, Koval Dry Gin fra Chicago og Aviation Amercian Gin fra Portland, Oregon. Sidstnævnte, med skuespilleren Ryan Reynolds i ejerkredsen, blev i august i år solgt til spiritusgiganten Diaego for hele $610 millioner dollars. Det er både imponerende og indikation af, at amerikansk gin virkelig er noget, vi skal holde øje med.
En imponerende historie fra San Francisco
Det gælder fx No 209 Gin fra No. 209 Distillery i San Francisco. Det er en fremragende gin, der med et markant destillat af fx citronskræller, bergamot, kardemomme og korianderfrø står godt i både en række cocktails og i en klassisk gin og tonic uden de store dikkedarer.
Ginnens historie kan spores tilbage til 1870 i New York, hvor William Scheffler købte det californiske patent på den såkaldte pot still-destilleringsmetode. Han tog vest på, slog sig ned i
Krug, St. Helena, i Napa Valley. Men allerede i 1880 overtog han vinfarmen Edge Hill Estates, også i St. Helena, og to år senere blev destilleriet formelt indviet. Over døren fik han malet teksten »Registered Distillery No. 209« - samme nummer som hans patent.
Hans gin blev populær, og i 1889 vandt flere priser, herunder en medalje ved verdensudstillingen i Paris – den udstilling, hvor Eiffeltårnet blev indviet.

Foto Bo Nygaard Larsen
Pier 50
På et tidspunkt gik No. 209 Gin dog ud i glemslen, men i 1999, hvor ginnen var godt i gang med at få et globalt comeback, overtog Leslie Rudd vingården. Han bemærkede det malede patent på facaden og gik på jagt i historiebøgerne.
Det gamle destilleri blev restaureret, men lokalerne var ikke egnet til en moderne produktion. Derfor flyttede det ind til selve San Francisco, hvor det ligger på Pier 50 og er dermed, vist nok, verdens eneste destilleri, der ligger direkte ovenpå vand. Havtemperaturen er med til at sikre destilleret en ensartet lufttemperatur – men, heldigvis for det, er det ikke San Francisco Bugtens vand, der er brugt i destillatet. Et gør derimod smeltevandet fra Sierra-Nevada sneklædte bjerge.
Ginnen går rent ind
Men tilbage til smagen. Ginnen indeholder otte til elleve botanicals, hvoraf nogle er hemmelige. Jeg forstår dem godt, industrispionage og andre konspirationsteorier, men som forbruger er det irriterende.
Til gengæld går smagen rent ind hos mig. Det er den oprindelige opskrift tilsat et moderne udtryk. Ganske vist var den lidt skarp, nærmest sprittet, da jeg smagte den neat, altså rent. Men det blev kraftigt opvejet med den rette tonic, her den milde Seventeen 1724 Tonic Water, og de tørrede citronskiver fra frugtskiver.dk. På den måde kommer citronsmagen tydeligere frem, hvilket i dette tilfælde er et plus. Ønsker du en lidt blødere smag så brug lime- eller grapeskiver i stedet.
Glassene fra Yerst
Det er USA, så glassene er klædt i blåt og rødt. Jeg har været i skabet efter disse prægtige gin og tonic-glas. De er, i lighed med sugerørene, skabt af den danske glaspuster Mikkel Yerst fra Yerst Glas og kan virkelig sætte kulør på enhver drink eller cocktail. Og har du ikke farvede glas, så tag nogle andre – smagen af USA er præcis den samme.
Det skal du bruge
1 del No. 209 Gin
3 dele Seventeen 1724 Tonic Water
Tørrede citronskiver (ellers andre citrusfrugter)
Masser af is
Sådan gør du
Byg dit glas op med isterninger og de tørrede citronskiver
Hæld først gin, så tonic i
Drik