top of page

THE BRONX

Updated: Feb 12, 2021

Den har historien, mystikken og smagen. Sammen med Frank Caiafa, legendarisk barmand og forfatter til bogen The Waldorf Astoria Bar Book, tager jeg en tur tilbage i historien og genfinder cocktailen The Bronx - skabt på luksushotellet The Waldorf Astoria.

The Bronx, her i et klassisk Römerglas Foto Bo Nygaard Larsen


Det er stemningen af ankomst og afrejse, det er glæden over et uudforsket cocktailkort, og det er lyden af brikken med hotellets eller barens logo, der sagte bliver lagt på bordet. Hotelbarer er helt sin egen genre, for det er her, man for en stund kan glemme hverdagens grå, og, luksus eller ej, få fornemmelsen af at leve i en beskyttet boble uden ydre påvirkninger.


Nok handler det også om at fastholde gæsterne og deres penge inden for murene, så de ikke går hen på andre barer i byen, men det er også et spørgsmål om at tilbyde et socialt samlingssted under opholdet. Det siger Frank Caiafa, der er ejer af firmaet Handle Bars NYC/Global Food & Beverage Consulting med base i New York og forfatter til bogen The Waldorf Astoria Bar Book.


Hver opskrift, som jeg lavede både til bogen og til barerne på The Waldorf Astoria, blev designet til at være lækre og mindeværdige

»En hotelbar er med til at skabe og udvikle hotellets identitet og omdømme. Den tiltrækker tilbagevendende gæster, så de får en følelse af hjemkomst, når de kommer igen, især fordi personaleomsætningen er meget mindre i et hotels barmiljø i forhold til andre barer. Alle elsker at blive hilst velkommen som en lokal,« svarer Frank Caiafa på mit spørgsmål. Designet til at være lækker Frank Caiafa er en legende i den globale barindustri og har i årtier været med til at sætte scenen i New York. Fra 2005 til 2019 var han barmanager på Peacock Alley Bar på ikoniske The Waldorf Astoria i New York, og her byggede han videre på den indgroede cocktailtradition med hele tiden at tænke nyt.



Frank Caiafa, legendarisk barmand fra New York Foto Privat


»Hver opskrift, som jeg lavede både til bogen og til barerne på The Waldorf Astoria, blev designet til at være lækre og mindeværdige. Så på den måde levede de op til de øvrige servicestandarder på hotellet,« siger Frank Caiafa.


Meget mere end en tidslomme

Det er netop det, der gør hotelbaren til meget mere end en tidslomme. Baren er, historisk set, stedet, hvor mange nye cocktails er blevet opfundet, testet og sendt videre ud i den store verden. The Waldorf Astoria har ydet sit med cocktails som Rob Roy, Marconi Wireless, Tuxedo og The Bronx. Frank Caiafa arbejdede på The Waldorf Astoria fra 2005 til 2019, og her så han det da også som sin pligt at bidrage til den fortsatte udvikling af det, der i fagsproget hedder mixologien.


»Jeg satte altid nye opskrifter på menuen. Faktisk arbejdede vi i en periode med at forbedre de klassiske cocktails ved at ændre i blandingsforholdene. Det blev så stor en succes, at vi satte dem på menukortet, så gæsterne blev en del af den løbende udvikling, for nogle gange er innovation bare at revidere, hvad der blev gjort før,« siger Frank Caiafa.



Bronx Zoo er inspirationen

The Bronx har sin egen fortælling. Men som tilfældet ofte er med lidt ældre cocktails, ligger den oprindelige historie et sted ude i spiritustågerne.


Men den mest valide version er, at den er blev opfundet i baren på Waldorf Astoria af bartenderen Johnnie Solan. Han navngav den efter et besøg i Bronx Zoo, og da den først åbnede i 1899, er vi kommet det skridt videre i tidsangivelsen.


»Navnet,« siger Johnnie Solan i bogen Old Waldorf Bar Days fra 1931 – en af forgængerne til Franck Caiafas bog, »Nej, cocktailen blev ikke rigtig navngivet direkte efter bydelen eller floden. Jeg havde været i Bronx Zoo en dag eller to forinden, og jeg så selvfølgelig mange dyr, jeg ikke kendte til. Som bartender var jeg vant til, at gæster fortalte mig, hvordan de sammenlignede mærkelige dyr med cocktails, så da Treverson (en overtjener på Waldorf Astoria, red.) spurgte, hvad han måtte sige til kunden, den nye cocktail hed, svarede jeg: ’Åh, du kan fortælle ham, at det er en' Bronx '.«



En Martini med appelsinsaft

The Bronx er dybest set en Martini tilsat appelsinsaft, og derfor har den tilnavnet Den Perfekte Martini. Genremæssigt ligger den et sted mellem en Manhattan og en Martini, og måske derfor blev den hurtigt populær. Og i 1934 lå den nummer tre på listen The World's 10 Most Famous Cocktails – efter Martini og Manhattan. I filmen Den tynde mand (The Thin Man) sammenligner hovedrolleindhaveren William Powell de forskellige metoder til at mixe de tre populære cocktails.



The Bronx foran en folder fra The Waldorf Towers, der er en del af Waldorf Astoria Foto Bo Nygaard Larsen


»Den blev lanceret som en frokostcocktail, fordi den både var forfriskende og havde en kompleks smagsprofil. Faktisk blev den så efterspurgt, at hotellets forbrug af appelsinger steg markant,« siger Frank Caiafa.

I dag er The Bronx nærmest glemt, og ironisk nok skyldes det netop appelsinerne.


»Cocktails, der indeholder appelsinsaft, er desværre ikke længere så efterspurgte, som de var engang. Det skyldes måske, at appelsiner er mindre sure end andre citrusfrugter, og dermed understøtter de ikke rygraden i en cocktail. Men jeg er aldrig selv holdt op med at bruge appelsinsaft. Du skal bare huske at justere mængden i forhold til den cocktail, du laver, og så får du en lækker cocktail‚« siger Frank Caiafa.


KI NO BI Kyoto Dry Gin er det perfekte match

Som i de fleste cocktails er spiritussen genrebestemt og ikke bundet op på et bestemt mærke. The Bronx er i forskellige cocktailbøger anbefalet med fx Plymouth Gin og Gordon’s London Dry Gin, men i denne version anbefaler Frank Caiafa KI NO BI Kyoto Dry Gin. »Det er en delikat og velafbalanceret gin, der ikke behøver at læne sig op ad appelsinsaften. Ki NO BI Kyoto Dry Gin står godt, og derfor gør jeg den til stjernen i dette show,« siger Frank Caifa.



Det skal du bruge

5 cl KI NO BI Kyoto Dry Gin

2,5 cl Dolin Dry Vermouth

2,5 cl Carpano Antica Sweet Vermouth

1 cl friskpresset appelsinsaft


Sådan gør du Kom dit glas i fryseren Kom alle ingredienserne i et røreglas med is og rør rundt i 30 sekunder

Kør det indvendige af en appelsinskræl (minus det hvide) rundt om glassets kant

Si indholdet op i glasset og pynt med en appelsinskræl Dele af denne artikel er først publiceret af POV International Note

KI NO BI Kyoto Dry Gin, Dolin Dry Vermouth og Carpano Antica Sweet Vermouth er promotiongaver fra Sprit & Co



48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page