VIRTUEL WHISKYSMAGNING DIREKTE FRA STAUNING
Virtuelle smagninger er in, og meget tyder på, at de vil fortsætter efter Corona. Lørdag den 13. februar bliver konceptet udvidet, når Falkensten Vin fra Frederikssund sender direkte fra Stauning Whisky ved Skjern. Det skriver jeg nærmere om her.

Foto Stauning Whisky
Der er lagt op til noget af en anderledes smagning, når Falkensten Vin lørdag den 13. februar kl. 20.00 sender direkte fra Stauning Whisky ved Skjern.
»Ja, jeg kører simpelthen vestpå og livestreamer smagningen, mens seerne og jeg bliver vist rundt på destilleriet,« siger Johnni Falkensten, ejer af Falkensten Vin, og fortsætter:
»Det er en helt anden måde at holde sådan en smagning på. Ved at være på destilleriet kommer vi ind i maskinrummet, hvor det hele sker, og dermed vil seerne få et indblik i, hvordan whiskyen bliver til. Det vil give en anden form for nerve og nærhed, som jeg glæder mig til at formidle«.
Det begyndte i et nedlagt slagteri »Stauning Danish Whisky« står der med hvide versaler på den røde gavl på gården i landsbyen af samme navn. Bogstaverne udtrykker også et eventyr af de mere specielle. Destilleriet blev grundlagt i 2005 – i et nedlagt slagteri – af ni venner, der alle havde en drøm om at være de første i Danmark til at lave whisky. En af dem var Hans Martin Hansgaard:

Sådan ser Staunings nye domicil ud Foto Stauning Whisky
»Hovedingredienserne i whisky er korn og rent vand, og det er jo noget af det, vi har her i landet. Man behøver altså ikke tage til Skotland for at lave whisky, og egentlig kan jeg ikke forstå, hvorfor ingen fik ideen før os, når nu råvarerne er lige til at få fat,« siger Hans Martin Hansgaard.
Dogmewhisky med fokus på det lokale Trods pionerånden var konceptet klart fra begyndelsen – og er stadig gældende.
»Vi ville lave whisky udelukkende med lokale råvarer, og det dogme holder vi fortsat fast i. Vi køber byg og rug fra landmændene her i området og på den måde er vi sikre på at kunne fastholde vores høje kvalitet,« siger Hans Martin Hansgaard.
Stauning Whisky tørrer selv kornet, og som nogle af de få i verden gulvmalter destilleriet 100 procent af deres rug og byg selv. Det vil sige, at kornet bliver lagt på et gulv og får tilsat vand, hvorefter det begynder at spire.

Som et af de få destillerier i verden gulvmalter Stauning selv sit korn Foto Stauning Whisky
»Vi går lidt tilbage til de gamle dyder. Det er ikke den mest effektive metode, men det er en del af den historie, vi gerne vil fortælle. Destillering er et håndværk, og det vil vi gerne vise,« siger Hans Martin Hansgaard.
Det kommer også til udtryk i antallet af kobberkedler. Stauning Whisky har 24 mindre af slagsen, hvor to store kunne have håndteret den samme volumen.
»Det er vores stil at bruge små kedler, det giver en særlig smag og dermed får vi den høje kvalitet, der er blevet vores varemærke,« siger han.
Det store udsyn I august 2006 kunne de ni iværksættere smage de allerførste dråber, og i 2011 blev de første flasker sendt på markedet. Anmelderne var begejstrede, men selv tog mændene bag det med sindsro. »Vi er fra Vestjylland. Her render vi ikke rundt og vifter med armene over hovedet, før vi virkelig har noget at fejre,« sagde Hans Martin Hansgaard dengang.
I 2007 flyttede destilleriet – til den røde gård uden for Stauning, og i 2018 blev et nyt og større destilleri indviet lige ved siden af gården - med panoramavinduer mod den verden, de er godt i gang med at erobre. For mængden, interessen og salget er kun steget siden hin dag i 2005. Dengang producerede de 6000 liter om året, i dag er kapaciteten på ca. 900.000 liter - hvad der svarer til et lille skotsk single malt destilleri.

Otte af de talt 24 kobberkedler Foto Stauning Whisky
Stauning er det nye whiskynavn, man har talt om længe, og brandet bliver forhandlet af nogle af de store på det globale marked som engelske Master of Malt. Og i 2015 gav det genlyd i de danske sjusglas, da Diageo, verdens største spirituskoncern, investerede 150 millioner kroner i det vestjyske mikrodestilleri.
Ikke som de andre En del af successen skyldes, at Stauning går sine egne veje med en bredere appel end de fleste. »Traditionelt er det mest midaldrende mænd, der drikker whisky. Men med vores sortiment henvender vi os også til det yngre publikum, og vi prøver hele tiden på at genopfinde interessen for whisky. For eksempel vil vi gerne få dem, der drikker gin, til også at drikke whisky,« siger Hans Martin Hansgaard.
En smagning til nørden og begynderen Ved smagningen den 13. februar vil medstifter Martin Vesterby guide Johnni Falkensten og seerne rundt, ligesom han vil stå for præsentationen af aftenens program. I alt skal der smages på syv forskellige smagsprøver.

To glas på et bord ... Foto Bo Nygaard Larsen
»Vi har lagt et spændende program, der rammer de fleste smagsløg. Her kan både nørden og begynderen være med, for vi skal ikke kun drikke whisky rent. Vi skal også smage to lækre cocktails. Og alt sammen sendt direkte fra stedet, hvor det hele bliver lavet. Det kan ikke blive mere levende,« siger Johnni Falkensten.